Čatní z nezralých rajčat

catni-z-nezralych-rajcat-stazinka.pngTento recept jsem podědila od mé maminky. Je to ideální způsob, jak zpracovat nezralá rajčata na konci sezóny, u kterých odhadujeme, že už asi nedozrají. Je výborné k masu všeho druhu  - u letních grilovaček jako když najdete:-)

Čatní  (chutney) pochází původně z Indie, ale později se velmi ujalo v Anglii a odtud se jeho používání šířilo do západní a střední Evropy. Čatní je směs ovoce, zeleniny a koření. Záleží na našich osobních chutích, jaké si vytvoříme. Také zda máme raději jemné, propasírované čatní s konzistencí jako kečup nebo s přiznanými kousky plodů. Když se budete chtít pustit do vlastních kombinací, pak vám možná pomůže rada, že základ obvykle tvoří jablka, švestky nebo právě rajčata. Nepostradatelnými přísadami, na které byste neměli zapomenout, je cibule, česnek, cukr, ocet, sůl a koření. (Ocet, sůl, česnek a cibule působí spolukonzervačně.) Je lepší plody vařit na mírnějším plameni a déle. Nejprve se vaří všechny plody do změknutí a až poté přidáváme ostatní suroviny. (zdroj: Půhoný, Konzervace a ukládání potravin v domácnosti.)

Nechte si chutnat, Stázinka

Co potřebujete:

  • 1kg zelených a nedozrálých rajčat
  • 250g cibule
  • 250g jablek
  • 2 stroužky česneku
  • 1 feferonka
  • 200g cukru
  • 1 lžička soli
  • 2dl octa
  • 1 lžička mletého pepře
  • 1 lžička mletého nového koření
  • 1 lžička mletého zázvoru

 

Postup:

  • vše nakrájíme na malé kousky (samozřejmě zbavíme slupek, jablka jadřinců)
  • dáme do hrnce, podlejeme troškou vody a za občasného míchání dusíme pod pokličkou cca 30 min
  • přidáme: cukr, sůl, ocet a koření, feferonku
  • znovu dusíme až je směs mírně hustá
  • horkou směs plníme do vyvařených, horkých skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru, necháme vychladnout
  • skladovat v chladu a temnu, takže ve sklepě:-)