Cuketová směs na topinky

cuketova-smes-na-topinky.pngLetos jsem bohužel boj o záchranu cukety prohrála na plné čáře se slimáky. Ještě jako mladé cukeťátko ji zcela udolali:-( Bídáci! Naštěstí mne zachránila moje kamarádka Evička, která má letos hotové cuketové plantáže a zazásobila mě - ku "velké radosti" pana domácího, který fandil slimákům, protože cuketu "miluje" na všechny způsoby:-))) Z její zahrádky pochází i všechny ilustrační fotografie.

Cuketovou směs na topinky mám ráda a když se do ní přidá ještě před podáváním osmahlé mleté maso, je to dobrota. Nemusí se nutně používat jen na topinky, dá se použít i jako podklad do směsí ala "čína", podklad pod pečení masa a vaše fantazie možná vymyslí další možnosti:-)

Ať vám chutná, Stázinka

 

 

Co potřebujete:

  • 3 kg cukety (oloupané, odsemínkované)
  • 1 kg cibule
  • 700 g rajského protlaku (pokud nemám domácí, pak ráda používám rajský protlak z DM)
  • 3 paličky česneku (minimálně středně velké)
  • 1 pórek 
  • 0,5l oleje
  • 1 polévková lžíce chilli (pokud nechcete pálivou variantu, vynechte)
  • 1 lžička kurkumy
  • čerstvě mletý pepř (ideálně směs pepřů) - dávkujte dle vlastní chuti
  • 1/2 lžičky sladké papriky
  • 1/2 čajové lžičky mletého sušeného bobkového listu
  • 1 čajové lžičky sušeného libečku
  • 2 čajové lžičky sušeného estragonu
  • 2 čajové lžičky sušené saturejky horské
  • 1 polévková lžíce mořské soli - více dle vlastní chuti
  • worchestrová omáčka (nemusí být) - dávkujte dle své chuti

 

cuketova-smes-na-topinky.pngPostup:

  1. cuketu nastrouháme na hrubém struhadle, česnek prolisujeme, cibuli nakrájíme najemno
  2. cibuli lehce osmahneme na oleji, přidáme cuketu a česnek
  3. přidáme najemno nasekaný pórek a všechny ostatní suroviny kromě worchestrové omáčky
  4. dusíme, dokud se voda neodpaří
  5. v tuto chvíli můžete přidat dle chuti worchesterovou omáčku a případně dochucovat a přidávat jednotlivé koření dle své chuti
  6. směs naplníme do vyvařených skleniček a zavařujeme 20 min při 80oC
  7. skladujeme v chladu a temnu

Tipy a postřehy:

  • se solí opatrně, je lepší po odpaření vody dosolit
  • když si pak už děláte topinky a ke směsi ještě přidáte osmahlé mleté maso, je to dobrota:-)
  • směs se dá použít i jako základ do omáček nebo jako podklad do směsí ala "čína", pod maso při pečení
  • směs dávám do malých "přenídávkových" skleniček a na 3 kg cukety potřebuji cca 12 skleniček