Domácí hruškový čaj

Domácí hruškový čaj jsem odkoukala od své setry. Maximální jednoduchost a ještě maximálnější výsledek:-) A protože jsem přemýšlela, jak si tuto dobrotu připravit i na zimu, kdy už nemáme domácí hrušky a kupované mnohdy nejsou úplně krásné, šťavnaté a voňavé, udělala jsem si i verzi se zavařením.

Čerstvý hruškový čaj

Potřebujete: zralou měkkou hrušku, hřebíček, celou skořici, vodu

Postup: Do hrnce s vodou dáte svařit oloupanou, nakrájenou a jadřince zbavenou hrušku. Na 1 l vody dávám 1 - 1,5 hrušky (dle velikosti hrušky), 4 hřebíčky a kousek celé skořice. Nechám chvíli povařit na mírném plameni.

Je-li hruška dobře zralá, chuť je opravdu výborná a není potřeba žádného doslazování ani pro ty, co jsou zvyklí ovocné čaje sladit. Krom výborného čaje si i krásně provoníte byt. Čaj můžete mít v hrnci celý den a postupně ubírat - podle potřeby si jej přihřát nebo doplnit vodu a znovu svařit. Množství hrušky, hřebíčku a skořice je také volbou chuti každého, takže můžete přidat/ ubrat dle svých chuťových buněk.

 

hruskovy-caj.jpgZavařovaný hruškový čaj

Potřebujete: zralé měkké hrušky, hřebíček, celou skořici, citron, vodu

Postup:

  • Nakrájíte si hrušky na takovou velikost, aby dobře prošly otvorem sklenice/ lahve, kterou budete používat a dáte do hrnce.
  • Zalijete hrušky vodou, aby byly ponořené. Přidáte 4 hřebíčky, cca 1cm celé skořice. Vše svaříte a necháte chvilku (cca 10 min) vařit na mírném plameni.
  • Do sklenice (počítáno na objem 250 ml) dáte 4 hřebíčky, cca 1 cm celé skořice.
  • Do poloviny sklenice dále nandáte svařenou hrušku.
  • Do sklenice (počítáno na objem 250 ml) přidáte 1/4 čajové lžičky čerstvé citronové šťávy.
  • Zalijete vodou ze svařených hrušek.
  • Zavařujete při 70oC 30 min. Po vyjmutí z lázně je dobré otočit víčkem dolů a nechat vychladnout.
  • Vyrobili jste si koncentrát, po kterém můžete kdykoliv sáhnout a zalít horkou vodou. Obvykle 250 ml takto zavařeného čaje vystačí na 2l čaje - záleží na vychozí chuti hrušky.

Dovětek:

  • Čaj jsem zkoušela dělat i jako pečený, ale výsledek nebyl nic moc ... vlastně si na něm pochutnaly slepičky:-)
  • Chcete-li dát čaji trochu jiný rozměr, můžete do sklenice (počítáno na objem 250 ml) přidat 4-5 rozinek namočených v rumu.
  • Pokud patříte do skupinky kutilů, kteří nosí své výdobytky na návštěvu jako dárek, tohle může být vcelku dobrá varianta k obdarování:-)
  • Co se týká koření, volte kvalitní, jinak to nebude to "ono".