Domácí jablečný ocet

Domácí jablečný ocet vyrábím jen v malém množství ze slupek a jadřinců, které mi zůstanou po výrobě přesnídávek. Ocet není tak kvalitní k dochucování nebo do salátů, ale používám ho místo aviváže, k oplachování vlasů, k čištění v domácnosti.

Co potřebujete:

  • 1 kg jablek nebo skrojků z jablek (bez hniloby, natlučení, atd.)
  • 2 l převařené vody
  • 300 g cukru
  • vhodnou nádobu
    •    doporučuji se širším hrdlem (aby se přes hrdlo dobře dostaly kousky jablka při přelévání)
    •    já používám 5l nádoby od octa, který používám místo aviváže, takže se mi jich za rok několik nastřádá

Postup:

  1. rozpustíme cukr ve vodě a necháme vychladnout
  2. vysterilizujeme nádobu
    1. Vybírejte takovou nádobu, aby až tam vše dáte, zůstalo vám alespoň 5 cm k jejímu okraji.
    2. Pokud budete používat plastové nádoby, je dobré víčko trochu povolit ve chvíli, kdy se vám bude nádoba nafukovat, aby vám to doma neexplodovalo. Nebo ve víčku udělat otvor pro kvasnou trubičku.
  3. vložíme jablka do nádoby a zalijeme vodou s cukrem
  4. uzavřeme a uložíme na teplé, světlé místo (nemělo by být na přímém slunci)
  5. takto ponecháme 10 dní
  6. každý den je vhodné lahev 2 - 3 x promísit
  7. přefiltrujeme přes plátno do vysterilizované nádoby a uskladníme v chladném, temném místě
  8. ocet se nechá ještě cca 3 týdny pracovat a pak už je připraven k použití (Pokud byste v octu měli více nečistot a chtěli jej ještě jednou přefiltrovat, je to možné.)