Domácí kečup

domaci-kecup-stazinka.pngTento recept jsem dostala od dědečka své kamarádky ze studií, zarytého zahrádkáře, pěstitele a sadaře s akademickým vzděláním, kterého se páni minulého režimu snažili tak dlouho někam "uklidit", až se uklidil sebe sama na obrovskou zahradu se sadem a už tam zůstal. Věnoval se své celoživotní vášni a obdarovával nás študáky různými dobrotami ze svého kutění. Už léta zahradničí někde tam nahoře, ale věřím, že nás je více, kteří jeho recepty nyní využíváme pro blaho svých rodin. 

U nás se domácí kečup zabydlel a je-li dostatek rajčat, tak děláme domácí kečup na celou sezónu.

Stázinka

 

 

 

Co potřebujete na 10 kg rajčat:

  • 10 kg rajčat
  • 1 kg cibule
  • 1 kg jablek (myšleno již oloupaných a zbavených jadřince)
  • cca 20 kuliček nového koření
  • 4 lžíce mleté sladké papriky
  • 10 bobkových listů (střední velikost, 10 malinkých stačit nebude)
  • 10 hřebíčků
  • vodu - dle potřeby na podlití
  • cukr (Cukr přidávám až podle chuti ve chvíli, kdy mám alespoň z poloviny zredukováno. Velmi záleží na základní chuti rajčat a jablek.)
  • sůl (Přidávám také podle chuti až ve chvíli, kdy je z poloviny zredukováno. Obvykle na 10 kg rajčat dávám 3 polévkové lžíce soli. Opět také záleží, jakou sůl používáte. Všichni asi víme, že  není sůl jako sůl. Takže raději pomalinku, na jistotu a mějte na paměti, že se veškeré koření a sůl v kečupu rozleží.)
  • mletá skořice (Přidávám také podle chuti až ve chvíli, kdy je z poloviny zredukováno. Obvykle na 10 kg rajčat dávám 3 - 4 čajové lžičky skořice.)

Postup:

  1. vše pokrájíme a dáme do hrnce, přidáme koření, podlejeme dle potřeby a vaříme
  2. když je vše rozvařeno, rozmixujeme
  3. můžeme provést první uchutnávku a přidat cukr, sůl, skořici dle své chuti
  4. redukujeme vodu, případně znovu mixujeme
  5. když už je zredukováno a blížíme se ke kýžené hustotě, můžete ladit chuť a přidávat cukr, případně sůl - s tou ale opatrně
  6. to, že máme dostatečně zredukováno, poznáme stejně jako u povidel - za měchačkou zůstává v kečupu brázda
  7. pokud chcete opravdu jemný kečup, pak na závěr pasírujeme přes sítko nebo plátýnko (Upozornění: Bez pasírování děti většinou ohrnují čumáček, že to není kečup:-))
  8. naplníme do sklenic a zavařujeme 40 min při 90oC, po vytažení můžeme obrátit dnem vzhůru pro lepší zafixování víčka

Poznámky, postřehy a tipy navíc:

  • Chcete-li udělat ostrý kečup, pak můžete přidat chilli papričku nebo chilli koření. Ale opatrně s tím:-) Myslete na to, že se koření/ paprička v kečupu rozleží a může vcelku nabrat na síle:-) Já jsem rajce-byci-srdce-stazinka.jpgzkoušela dát 1 chilli papričku na 5 kg rajčat a na můj vkus to bylo tak akorát, jemně pálivé, žádný sprint za sklenicí vody:-)
  • Pokud nebudete pasírovat, vznikne vám takový hrubý kečup, kde je vše přiznané, dalo by se řící rustikální:-) ... k letním grilovačkám ale efektní:-)
  • Hledala jsem druh rajčat, který by měl málo tekutiny a hodně hmoty. Zatím mám odzkoušené tzv. býčí srdce - viz obrázek. Pravda, obrovská rajčata, málo vody, hodně hmoty, ale chuťově to nebylo ono. Ač jsem je do kečupu míchala s ostatními rajčaty, tak přesto jsem nedocílila dobré chuti, bylo to plané, prostě nic moc. Takže jsem se vrátila ke klasice F1 Tornádo, které se zatím osvědčují nejvíce - s ohledem na pěstování, výnos z rostliny a chuti. Nicméně, mám vyhlídlé na příští rok dvě odrůdy, tak uvidíme:-)