Domácí vanilkový a skořicový cukr

Domácí skořicový a vanilkový cukr - jednoduchá věc, kterou naše babičky, někoho již prababičky, braly jako běžnou věc. A tak v touze mít čistší potravinu a v duchu bio-eko-něčeho objevujeme svoji malou Ameriku a máme z toho úžasný pocit:-) A je to prima!

Co potřebujeme:

  • běžný cukr krystal
  • uzavíratelnou a dobře těsnící sklenici - patentní, zavařovací, ...
  • pro vanilkový cukr 1 vanilkový lusk
  • pro skořicový cukr mletou skořici a skořici celou

Než začnete:

  • Vybírejte opravdu kvalitní koření - já mám ty nejlepší zkušenosti s kořením od firmy Grešík nebo od Antonína - pokud nepořídíte kvalitu, nevyrobíte kvalitu.
  • Když cukr vypotřebujete, nemusíte již použitou skořici a vanilkový lusk vyhazovat, prostě je použijete do další várky. U vanilkového cukru sice již nebudete mít zrníčka, ale lusk drží svou vuni dlouho a pokud budete mít vhodnou nádobu, spolehlivě vám navoní další obyčejný cukr na cukr vanilkový.

Postup na domácí vanilkový cukr:

  1. podle množství vyráběného cukru použít 1/2 nebo celý vanilkový lusk (já dávám do patentní sklenice 0,5 l polovinu lusku)
  2. vanilkový lusk podélně rozřízneme; špičkou nože do cukru vyškrabeme obsah lusku
  3. do sklenice k cukru vložíme vyškrabaný lusk
  4. zavřeme, protřepeme a je hotovo

Postup na domácí skořicový cukr:

  1. smícháme cukr s mletou skořicí - poměr si každý může zvolit dle svých chutí a toho na co cukr nejčastěji používáme, to je výhoda
  2. do sklenice přidáme kousky celé skořice (opět na patentní sklenici 0,5 l dávám dvě malé skořice)
  3. zavřeme, protřepeme a je hotovo

Až si je vyrobíte, věřte, že už kupované budete v obchodě s ledovým klidem míjet. Takovou vůni jako z domácího, prostě v kupovaných nenajdete.:-)