Kvašené zelí

Kvašené zelí patří neodmyslitelně k přípravě na zimu. Nabízím vám jeden jednoduchý postup, kdy si vyrobíte zásobu na zimu raz dva:-) Pokud někdo nemáte možnost vlastní zahrady, poohlídněte se po okolí, jestli se někde neprodává. Já, pokud nestačí zásoba ze zahrady, si vozím z Křimic. A obrovské plus je, že kromě celých hlávek, tam seženete i zelí krouhané - neskutečná úspora času:-)

Co potřebujete:

  • hlávkové zelí
  • sůl ... cca 300g na 1 kg zelí
  • někdo přidává ještě např.: kmín, hořčičné semínko, křen, atd.

 

Postup:

  1. Nakrouháme/ nakrájíme zelí a nasypeme do velikostně odpovídající nádoby.
  2. Posypeme solí a promícháme (pokud chcete přidat další koření, přidejte jej se solí a promíchejte).
  3. Zatížíme zelí v nádobě a dáme na 12 hodin (přes noc) do chladu a temna. Cílem je, aby zelí pustilo šťávu.
  4. Druhý den zelí naskládáme do umytých zavařovacích sklenic s twist (šroubovacím) víčkem. Zelí tam pořádně stlačujeme. Musí být ponořené ve vlastní šťávě. Skládáme max 2 cm pod okraj!! - Myšleno tak, aby i hladina šťávy byla max 2 cm pod okrajem sklenice.
  5. Sklenice uzavřeme, naskládame na podnos s rantlem nebo na pekáč. A to z toho důvodu, že šťáva poteče z pod víčka, tak aby nebyla paseka všude kolem a podnos ji zachytil:-) I když poteče šťáva, víčka nepovolujte, neotvírejte!
  6. Umístíme na 2 - 3 týdny na teplé a teplotně stabilní místo. Ideálně v kuchyni, kde je budeme mít pod kontrolou.
  7. Víčka se cca po týdnu vzedmou (vypouknou) a po 2 - 4 dnech opět vcucnou. To je v pořádku, tak to má být!
  8. Po 2 - 3 týdnech sklenice odneseme do chladu a máme uskladněno! Před uskladněním je dobré dotáhnout víčka. Zelí takto vydrží celou zimu.

 

Dovětek:

  • Pár dní, cca 3 - 4, vás bude ráno při vstupu do kuchyně vítat nezaměnitelný odér kvašeného zelí. Dá se to přežít, není to nic dramatického a jak říká kamarádka "člověk se dokonale probudí" :-)
  • Občas vám mohou sklenice syčet, "pšoukat". To patří k procesu. Pokud jste dodrželi mezeru od okraje sklenice, neexploduje vám to:-)