Nakládané zelí

Zelí od Zdenky

Kromě kvašeného zelí si každoročně (asi poslední 3 roky:-) ) připravuji i nakládané zelí. Recept jsem dostala od naší milé příbuzné, tak jsem alespoň recept pojmenovala po ní:-)

Co potřebujeme:

  • 5 kg zelí
  • 1 kg cibule
  • 1/2 l octa
  • 300 g cukru
  • 1 Deko (Alibona)

Postup:

  1. zelí a cibuli nakrouháme/ nakrájíme
  2. vše smícháme
  3. dáme do velikostně odpovídající nádoby, zelí zatížíme a necháme přes noc v temnu a chladu pustit šťávu
  4. druhý den naskládáme do sklenic a zavaříme
  5. zavařujeme 20 min při teplotě cca 90oC

Dovětek:

  • Ze 3 průměrně velkých hlávek zelí uděláte cca 10 sklenic.
  • Zelí můžete pak jíst samotné nebo jej použít při vaření, kdy normálně dáváte kysané zelí (př. knedlo-zelo-vepřo).
  • Dobrá je i varianta, pokud smícháte s jemně nastrouhanou mrkví.