Přesnídávky na celou sezónu

S příchodem dětí jsem se jako matka zanícená do stravování pustila do tvorby domácích přesnídávek. Ve vrcholné sezóně zavařování, kdy pravidelně do půlnoci vystávám důlek u sporáku a míchám a míchám a u toho si říkám "Máš tohle zapotřebí?!" ... "Mám!" Když pišišvoři objevili přesnídávky v obchodě a přes zvídavé otázky "Mami, co to je?", následné vysvětlování, zakoupení a ochutnání, prohlásili ono posvátné "mami, tohle ale není přesnídávka" ... v tu chvíli jsem skoro prorazila strop, jak jsem rostla pocitem zadostiučinění a věděla jsem, že další sezónu důlek u sporáku prohloubím:-))

Jak na domácí přesnídávky

  • Je to jednoduché, jen pracné, pokud děláte větší objem.
  • Základem jsou jablka. Pokud máte možnost volby, pak vybírejte odrůdu s menším obsahem vody a sladkou. Nakupujete-li v sadech, nechte si poradit.
  • Pokud děláte přesnídávky pro ratolest začínající s příkrmy, kombinujte vždy jen jablko + 1 druh ovoce. Pokud by vám dítě reagovalo kopřivkou či jakkoliv jinak nesnášenlivě, rychle přijdete na to, které ovoce to má zřejmě na svědomí. Kdežto u mnohodruhových přesnídávek se zdroj hledá obtížněji. U starších už samozřejmě můžete pustit fantazii v kombinacích ovoce na špacír:-)
  • Nepoužívám jakékoliv konzervanty. Přesnídávku udrží pektin přirozeně obsažený v jablkách. Platí čím více zralé jablko, tím méně pektinu. Pokud byste se obávali, že máte jablka přezrálá a chtěli si udělat pektinovou pojistku můžete:
    • dát cca na 1 kg jablek 1 bobuli angreštu NEBO ...
    • .... NEBO dát na 5 kg jablkek 1 méně zralé, kyselejší, menší jablko.
  • Přesnídávky nesladím. Máte-li dobrá jablka, přislazování není zapotřebí. Pokud přeci jen chcete doslazovat, pak až v závěru, kdy je rozmixováno, zredukováno a máte možnost výslednou chuť odhadnout.
  • Přesnídávky dělám buď pouze jablečné nebo v kombinaci s dalším ovocem. Držím se poměru 70% jablek, 30% druhého ovoce. Zkušeností jsem ale poměr u některých druhů upravila - osvědčené kombinace:
    • jablko - hruška (max 30%)
    • jablko - jahoda (max 30%)
    • jablko - malina (max 30%)
    • jablko - meruňka (max 30%)
    • jablko - špendlíky (max 30%)
    • jablko - broskev (max 30%)
    • jablko - borůvka (max 10%)
    • jablko - ostružina (max 10%)
  • Kombinace, které se příliš chuťově neosvědčily: jablko - švestka, jablko - třešeň.
  • Přesnídávku z jahod a ostružin je fajn propasírovat přes sítko, aby se odstranila drobná zrníčka. Děti přítomná zrníčka obvykle odradí.
  • Jak vyřešit to, že jablka jsou spíše na podzim, kdy už není ostatní ovoce? Zázrakem jménem mrazák:-). Ovoce si zamrazím jako kusové nebo si jej rozvařím, rozmixuji, zamrazím ... a až jsou jablka, vytáhnu z mrazáku a přidám k nim.
  • Osvědčily se mi nízké široké zavařovací sklenice (objem 175 - 250 ml). Malým dětem se z toho lépe jí než z klasické přesnídávkové skleničky a nemusíte to přendavat do mističek. Pokud máte více dětí, určitě můžete použít větší sklenice. Otevřená vydrží přesnídávka v lednici cca 4 dny.

Postup:

  • oloupat jablka a zbavit jadřince, nakrájet
  • rozvařit
  • rozmixovat
  • zredukovat
  • nandat do skleniček a zavařit na 70oC na 40 min
  • po vyndání otočit víčkem dolů a nechat vychladnout

Další využití přesnídávek:

  • Přesnídávka rozmixovaná s čerstvým banánem
    • Skvělá svačinka, která zasytí i dospělé. Rozmixujete 1 čertstvý banán s přesnídávkou. Je to změna, sytější a prima na výlety. Pokud využíváte opakovaně plnící kapsičky na svačinky, tohle má jako náplň úspěch u všech věkových kategorií.
  • Ovocný pudink
    • Opět vstupuje na scénu banán, jen v jiném poměru. Rozmixujete 2 banány a 1 skleničku (cca 250 ml) přesnídávky. Dáte do mističky/skleničky a vychladit.Pudinková konzistence lehce ztuhne a máte dezert hotový.

 

Kolik za kolik:

Z 10 kg jablek (váha celých jablek, neoloupaných) mixu odrůd Bohemia red a Bohemia gold jsem udělala 20 ks přesnídávek klasické velikosti, jako známe z obchodů. Jablka jsem koupila na sadu za 15Kč/ kg, čili suma sumárum jedna přesnídávka vyšla na 7,5 Kč (samozřejmě bez energií, práce a případného pořízení skleniček a víček:-)).